Home » » सजिउन फाइदाजनक हुन्छ

सजिउन फाइदाजनक हुन्छ


सजिउन, जसलाई मधेसमा मुनगा वा सहजन भनिन्छ, निकै चमत्कारी वनस्पतिको श्रेणीमा पर्छ तरकारीमा पनि प्रयोग हुने यो वनस्पति रूखमा फल्छ यसका सबै थोक काम लाग्छन्, फूल, पात, फल सबै यसको बोटको उचाइ १० मिटरसम्म हुन्छ यसको निरन्तर उपयोगले अन्धोपना नियन्त्रण सहित अन्य धेरै फाइदा पुग्न सक्छ
लखनऊको रिजनल फुड रिसर्च एनालिसिस सेन्टरद्वारा गरिएको अनुसन्धान अनुसार, सजिउन प्राकृतिक गुणले भरिपूर्ण हुन्छ यसमा यति धेरै औषधीय गुण हुन्छ कि, कुनै पनि रूपमा यसको सेवन गर्नाले धेरै रोगबाट मुक्त हुन सहयोग मिल्छ
सजिउनमा भिटामिन '' 'बी' बढी मात्रामा पाइन्छ भिटामिन 'सी' समेत पाइन्छ यी तिनै भिटामिन उच्च मात्रामा हुने कमै प्राकृतिक खाद्यपदार्थ छन् यसमा फलाम, प्रोटिन, फाइबर, क्याल्सियम, फोस्फोरस एवं खनिज तत्त्व प्रचूर मात्रामा पाइन्छ सजिउनको नियमित सेवनले रक्तअल्पता आूखाको रोगबाट आरामा पाउन सकिने कुरा सेन्टरको अनुसन्धानमा उल्लेख
भारतकै राष्ट्रिय कृषि अनुसन्धान परिषद्ले उल्लेख गरे अनुसार, सजिउन हेमाग्लोविन बढाउनमा सहायक एन्टिबायोटिकको गुणले युक्त हुन्छ मुख्यतः पेट सम्बन्धी सबै प्रकारका विकार उपचारमा सजिउन निकै उपयुक्त मानिन्छ यसले पाचन क्रियालाई बलियो बनाउँछ
सजिउनको नियमित सेवनले कपाल र्झन समस्याबाट पनि मुक्ति पाइन्छ गठिया मोटाइले पीडितहरूका लागि यो अमृत जस्तै यो वायु नाशक समेत हो
सजिउन खानाले बोसो कम हुन्छ बोसो कम हूँदा मोटाइ कम हुन्छ, गठिया निको हुन्छ यसले पीडा नाशकको काम समेत गर्छ यसले सुन्निएको कम गर्छ
सजिउनलाई वीर्यवर्द्धक समेत मानिन्छ आयुर्वेदले यसलाई नपुंसकताको उपचारमा प्रभावकारी मानेको आयुर्वेदका धेरै औषधि तयार गर्न सजिउनको जरो, छाला, फूल, बीउ फल उपयोग गरिन्छ


via- kantipur
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

Recent Posts

पुराना पोस्टहरु

Nepali Date Convertor

 
Support : FOOT1 | FOOT2 | FOOT3 | FOOT4 | FOOT5 | FOOT6 | FOOT7
Copyright © 2011. Gaurab Shrestha | गौरब श्रेष्ठ - All Rights Reserved
Blog Design by Gaurab Shrestha Helped by Ram Sharan Shrestha
Proudly powered by BLOGGER